Građevinari iz RS teško do posla u inostranstvu

Bez autora
Mar 25 2011

Usitnjenost građevinskog sektora i nedostatak novca koji je domaćim građevinskim preduzećima potreban za višemilionske garancije, ukoliko ugovaraju posao u inostranstvu, ključni su razlozi veoma loše zastupljenosti građevinaca iz RS u drugim zemljama. Zbog toga građevinska preduzeća iz Srpske angažovana su jedino u Srbiji i Hrvatskoj, te u Njemačkoj, ali samo zahvaljujući detašmanima za izvođenje radova, koje je u toj zemlji dobilo 27 firmi iz RS. U svim drugim zemljama učešće građevinskih firmi iz RS je neznatno. Čak i kada bi neka domaća firma dobila ozbiljniji posao u inostranstvu, to su poslovi velikih vrijednosti, za koje je potrebno obezbijediti sve vrste garancija, što košta i po nekoliko miliona KM, a što naša preduzeća ne mogu obezbijediti, tako da te mogućnosti propadaju.

Građevinari iz RS teško do posla u inostranstvuUsitnjenost građevinskog sektora i nedostatak novca koji je domaćim građevinskim preduzećima potreban za višemilionske garancije, ukoliko ugovaraju posao u inostranstvu, ključni su razlozi veoma loše zastupljenosti građevinaca iz RS u drugim zemljama.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić je istakao da su zbog toga građevinska preduzeća iz Srpske angažovana jedino u Srbiji i Hrvatskoj, te u Njemačkoj, ali samo zahvaljujući detašmanima za izvođenje radova, koje je u toj zemlji dobilo 27 firmi iz RS.

- U svim drugim zemljama učešće građevinskih firmi iz RS je neznatno. Čak i kada bi neka domaća firma dobila ozbiljniji posao u inostranstvu, to su poslovi velikih vrijednosti, za koje je potrebno obezbijediti sve vrste garancija, što košta i po nekoliko miliona KM, a što naša preduzeća ne mogu obezbijediti, tako da te mogućnosti propadaju - objasnio je Milić.

On je dodao da bi zbog toga bilo neophodno ukrupnjavanje građevinskog sektora, kako bi se uspostavili jaki sistemi velikih građevinskih firmi koji mogu da izađu na svjetsko tržište, ali i omogućavanje finansijske podrške pomenutim sistemima na nivou države kroz garancije.

- Neophodno je zaokruživanje propisa u bankarskoj sferi, kako bi ti privredni subjekti koji bi aplicirani na svjetsko tržište mogli dobiti kvalitetne garancije uz kapacitet koji imaju na raspolaganju, jer bi od toga imale koristi i banke i država - istakao je Milić.

On je dodao da je zbog nedostatka propisa, zastupljenost građevinskih preduzeća iz Srpske za sada na inostranom tržištu neznatna, te da uglavnom nastupaju individualno, što ne donosi nikakve koristi domaćoj privredi.

U građevinskom preduzeću "Euromont" Bijeljina ističu da osim u Njemačkoj, gdje je ova firma angažovana sa 26 drugih preduzeća, koja su dobila detašmane, nisu ni pokušavali da posluju na nekom drugom inostranom tržištu.

U firmi "Monting montaža" iz Bijeljine, koja je do sada bila zastupljena u Njemačkoj i Kini ističu da je potražnja za građevinskim radovima u inostranstvu velika, ali da je veoma teško samostalno poslovati u drugim zemljama, zbog milionskih garancija koje su neophodne prilikom ugovaranja poslova. U građevinskom preduzeću "Krajina" Banjaluka ističu da su nedavno zatvorili svoje predstavništvo u Njemačkoj gdje su ranije poslovali, te da, ne planiraju da posao ugovaraju u drugim zemljama.

Detašmani

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da je zastupljenost domaćih građevinskih preduzeća u inostranstvu veoma značajna što pokazuje podatak da je 27 preduzeća, koja su u prošloj godini dobila detašmane za izvođenje radova u Njemačkoj, angažovalo oko 700 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik